De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Stichting Wegloophuis Utrecht

Het Wegloophuis is een open, laagdrempelig opvanghuis / Time Out Voorziening voor mensen met een psychiatrische achtergrond. Zonder hulpverleningsplannen en therapieën. Begeleiding is gratis en vindt plaats op initiatief van de bewoner. Wel houden de medewerkers toezicht op het naleven van de huisregels.

In het Wegloophuis huren bewoners een kamer voor € 14,50 per dag. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen levensbehoeften en dagbesteding. Wel zijn ze verplicht 2 keer per week een aantal huishoudelijke taken uit te voeren en 1 keer per week de bewonersvergadering bij te wonen. Ook moeten ze zich houden aan een aantal huisregels.
Elke bewoner van het Wegloophuis krijgt 2 individuele begeleiders toegewezen voor praktische en emotionele ondersteuning. De bewoner bepaalt zelf aan welke vormen van begeleiding hij behoefte heeft. Het Wegloophuis neemt hierin een neutrale positie in: het ondersteunt bewoners waar mogelijk, maar legt hen niets op.
Er is plaats voor 6 bewoners die maximaal 6 maanden in het Wegloophuis kunnen verblijven.

De stichting werkt niet met dossiers en diagnoses, maar met mensen. Het Wegloophuis probeert mensen onder hun etikettering vandaan te halen door ze te stimuleren zelf te handelen en niet te behandelen. Wij proberen een basis van vertrouwen te scheppen met een gelijkwaardige ‘mens tot mens’­ benadering, waarin respect en eigen verantwoordelijk-heid centraal staan. Vanuit die basis kan het zelfvertrouwen van bewoners weer groeien waardoor het (weer) nemen van Eigen Regie en werken aan Herstel gestimuleerd wordt.
Bewoners die na 6 maanden nog geen vervolghuisvesting hebben gevonden, kunnen (onder bepaalde voorwaarden) terecht in het Vervolghuis.

Het Vervolghuis fungeert vooral als ‘doorstroomhuis’. Samen met hun begeleiders streven de bewoners naar een zo zelfstandig mogelijke terugkeer in de maatschappij. In het Vervolghuis is plaats voor 3 (maximaal 4) bewoners. De bewoners huren een kamer en moeten in hun eigen onderhoud voorzien. Er is een huiskamer en een keuken voor algemeen gebruik. 
In het Vervolghuis kunnen bewoners maximaal 18 maanden verblijven. Veel praktische zaken waarmee bewoners van het Wegloophuis geconfronteerd worden (bijvoorbeeld het aanvragen van een uitkering), zijn al geregeld als ze overstappen naar het Vervolghuis. Hierdoor kan de ondersteuning in het Vervolghuis zich richten op meer complexe zaken, zoals het vinden van zelfstandige woonruimte en een dagbesteding.

Middels het verzorgen van een inloop biedt het Wegloophuis haar ex-bewoners de mogelijkheid tijdens openingsuren binnen te lopen voor een bakje koffie, aanspraak en ondersteuning. Ook kunnen ex-bewoners deelnemen aan de regelmatig georganiseerde activiteiten van het Wegloophuis.

Terug naar overzicht

U vindt ons op:


Stichting Wegloophuis Utrecht

Waterstraat 11
3511 BW  Utrecht
0302316627
www.wegloophuis-utrecht.nl
coordinaat@wegloophuis-utrecht.nl

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support