De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Zorgwacht

Zorgwacht: de professionele burenhulp

Zorgwacht in Utrecht levert sinds 2007 mantelzorg en burenhulp aan ouderen en burgers met een beperking. Het bijzondere aan dit concept: deze preventieve informele zorg in de wijk  wordt geleverd door mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Via een leer-/stageovereenkomst worden zij opgeleid tot `Helpende zorg en welzijn mbo niveau 2`.

Het zorgwacht-concept bestaat uit 3 onderdelen:
·  Zorgwacht-diensten
·  Zorgwacht-winkel
·  Zorgwacht-vakschool

Een breed aanbod aan diensten en contactmogelijkheden

Ouderen kunnen bij de Zorgwacht terecht voor huishoudelijke ondersteuning, een boodschap of gewoon een praatje. Het aanbod omvat de volgende diensten:
·  Informatie en advies over zorg en welzijn
·  Hulp bij maaltijdbereiding en bij de was
·  Ondersteunen bij huishoudelijke werkzaamheden
·  Assisteren bij persoonlijke verzorging
·  Begeleiden artsenbezoek en sociale activiteiten
·  Ondersteuning mantelzorg
·  Tuinwerkzaamheden
·  Wandelen en koffie drinken
Hiernaast kunnen wijkbewoners gebruik maken van de Zorgwacht-winkel. Hij vormt een ontmoetingsplek voor wijkbewoners, samenwerkingspartners en Zorgwachten. Bewoners hebben hier toegang tot professionele mantelzorg en burenhulp en zij kunnen er terecht voor informatie en advies over zorg en welzijn in de wijk.

Zorgwacht-vakschool: opleiding tot ‘Zorgwacht’
Zorgwacht biedt volwassenen met weinig kans op de arbeidsmarkt via een leer-stageovereenkomst een eenjarige opleiding op de Zorgwacht-vakschool. Tijdens die opleiding werken zij als leerling-Zorgwacht in de wijk. Na het behalen van de mbo-startkwalificatie `Helpende zorg en welzijn mbo niveau 2` kunnen zij als gediplomeerd `Zorgwacht` in de wijk aan de slag gaan. Ook bestaat er de mogelijkheid om later door te stromen naar niveau 3. Het concept is ontleend aan de Stadswacht uit de jaren ’90. Door werklozen in te zetten voor gemeentelijke diensten ontstond er een grote doorstroom naar reguliere banen bij politie, stadstoezicht en beveiligingsbedrijven. De doelgroepen zijn divers: laagopgeleide allochtonen en autochtonen volwassenen zonder opleiding, en al dan niet uitkeringsgerechtigde werkzoekenden. Ook is er bijzondere aandacht voor vrouwen die geen kans hebben gekregen om een opleiding te volgen of af te maken. Voorwaarde voor alle kandidaten is een affiniteit met het zorgen voor ouderen en mensen met een beperking.

Dubbel voordeel: hulpverlening en re-integratie
De organisatie heeft 2 doelstellingen:
·  Het leveren van professionele mantelzorg en burenhulp
·  Het bevorderen van re-integratie van – al dan niet – uitkeringsgerechtigden in de arbeidsmarkt.

Dit bevordert de sociale cohesie in de wijk en voorkomt (psychosociale) gezondheidsproblemen bij ouderen en burgers met een beperking of chronische ziekte. En het helpt mensen uit een uitkeringssituatie aan een vaste baan.

Dit betekent ook: in tijden van vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt zijn extra werkende in de zorg meer dan welkom.

Wilhelmien Looymans, initiatiefnemer en oprichter van Zorgwacht: `Het project is goed voor de krachtwijk, eenzame ouderen blijven langer zelfredzaam. De leerlingen werken in hun eigen wijk en doen werk waarmee ze van huis uit vertrouwd zijn. Ze zetten een stap naar werk en hoeven zich niet druk te maken over kosten, reiskostenvergoedingen of eventuele kinderopvang. Eenmaal gediplomeerd zijn ze formeel bevoegd en inzetbaar voor de gezondheidszorg.`

Terug naar overzicht

U vindt ons op:


Stichting Zorgwacht

Zamenhofdreef 5
3562 JT  Utrecht
0308794595
www.zorgwacht.nl
info@zorgwacht.nl

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support