De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Daphne laat van zich horen!

Utrecht, maandag 15 augustus 2011

Als woordvoerder van U-2B Heard! stelt Daphne problemen binnen jeugdzorg aan de kaak. Zij doet de interviews namens deze Utrechtse werkgroep voor en door jongeren. “Wij gaan binnenkort ook Kamervragen stellen”, vertelt Daphne enthousiast. “Waarom valt bijvoorbeeld alles na je 18e weg en hoe is het eigenlijk met scholing en geld geregeld. Op dat soort vragen willen we graag antwoord krijgen.”

Daphne is ervaringsdeskundige want ze heeft in het verleden zelf heel wat woonsituaties meegemaakt. Al op haar dertiende werd ze uit huis geplaatst omdat ze onhandelbaar was. “Ik was een opstandige puber met ADHD en ODD en had thuis vaak ruzie. Ik belandde bij de crisisopvang in het meidenhuis in Utrecht en verhuisde zes weken later naar een leefgroepomgeving in Zeist waar ik een jaar heb gewoond. Toen mocht ik terug naar huis. Na 363 dagen ging het weer mis. Bij de crisisopvang bepaalden ze vervolgens om mij op Valkenheide in Maarsbergen te plaatsen. Daar heb ik eigenlijk best een leuke tijd gehad. Op school, VSO De Sprong, heb ik een aantal certificaten behaald en daarna ging ik bij het ROC in Amersfoort de opleiding Helpen en Welzijn volgen. Dat was ook de periode waarin ik begon met blowen en drinken. School schoot er steeds vaker bij in en toen ik niet in een leefgroep stage mocht gaan lopen maar bij een naschoolse opvang, had ik het snel bekeken. Ik heb helemaal niks met kinderen. Later heb ik nog eens een opleiding geprobeerd maar dan de richting recreatie. Daar ben ik ook mee gestopt.”

Toen Daphne 18 werd moest ze weg bij Begeleide Huisvesting Utrecht. “Alles viel opeens weg. Ook jeugdzorg. Ik had allerlei bijbaantjes, weinig geld en moest kamers gaan zoeken. Dat was een ongelukkige tijd. Ik verdiende te weinig, kon geen huur betalen, heb nog een aantal dagen op straat gezworven en kwam bij crisisopvang Dijkhuis terecht. Daarna heb ik in een leefgroep in een fasehuis gewoond en nu heb ik eindelijk mijn eigen woning. Heerlijk, je eigen keuken en WC!” Zelfstandig wonen gaat haar goed af. “Met geld ben ik minder goed”, zegt Daphne eerlijk. “Daarom krijg ik begeleiding van Stadsgeldbeheer. Zij betalen mijn schulden af en mijn huur. Ik krijg 50 euro per week om van te leven en de kans om weer iets op te bouwen en aan het werk te gaan. Nu is dat een dag per week bij U-2B Heard! als woordvoerder en twee dagen in de week bij de inloop van Marokkaanse jongeren. In de toekomst wil ik dolgraag een eigen bedrijfje starten. Ik ben gek op muziek en wil een eigen platenlabel gaan voeren met alles erop en eraan zoals een studio en muzikanten. Muziek geeft mij rust en inspiratie. Ik hoop dan ook de rest van mijn leven daarmee bezig te kunnen zijn.”

Foto: Arjen van den Berg

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support