Activiteiten kunnen mogelijk door de corona maatregelen tijdelijk zijn aangepast.
Neem contact op met de organisatie om er zeker van te zijn dat de activiteit plaatsvindt.

De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Eindelijk toegejuicht

Veld 42

Utrecht, vrijdag 1 januari 2010

Dutch Homeless

Kees Grovesteijn (Veld 42) organiseert het Dutch Homeless voetbal in Utrecht. En dat doet hij met verve. Als je met hem zit te praten dan begrijp je wat mensen nodig hebben om (weer) mee te durven doen: ruimte om jezelf te mogen zijn en een omgeving die vertrouwen in je heeft. Maar ook: mensen die een inzet van je verwachten, hoe klein ook.
Aan het gesprek neemt ook Coen deel. Hij is als deelnemer begonnen en geeft inmiddels zelf voetbaltrainingen bij Veld 42. Het Homeless voetbal is bedoeld voor dak- en thuislozen, en voor mensen met psychiatrische en/of verslavingsproblematiek. Er trainen inmiddels Homeless teams in 12 steden, en 1 keer per jaar wordt er een nationale voetbalcompetitie gehouden: de Dutch Homeless Cup. De Nederlandse kampioen gaat door naar de Homeless World Cup.

Meerwaarde
Sporten is goed. Het is gezond, het zorgt voor structuur in je leven en je doet sociale contacten op. Alleen heeft een reguliere sportclub voor deze doelgroep vaak een te hoge drempel. En dat is een grote meerwaarde van Veld 42:
Het is open, er wordt in eerste instantie geen druk op iemand uitgeoefend om te komen.
De voetbalteams bestaan uit jongens en mannen met eenzelfde achtergrond. Je kunt gewoon zijn wie je bent, zonder dat iemand daar gek van op kijkt. En er wordt getraind op gewone sportvelden, waar iedereen komt om gewoon te sporten, te ontspannen en onder de mensen te zijn.
Sporten gaat niet zonder regels. Er zijn spelregels, omgangsvormen en verplichtingen.
Door met elkaar te voetballen, leren de deelnemers om met regels om te gaan, zich aan afspraken te houden en zich als teamlid te gedragen.
Sporten verbetert je eigenwaarde. Dat heeft ieder mens nodig. Een sport beoefenen daagt je uit om iets neer te zetten, individueel of in teamverband. En wat is er “mooier dan toegejuicht te worden op de Dam in Amsterdam, terwijl je voorheen met de nek werd aangekeken!”

Mogelijkheden
Als je je aanmeldt bij Veld 42 kan je starten met het recreatief voetbal. Je wordt gestimuleerd, zonder dat er druk wordt uitgeoefend om te presteren of te komen.
Als je initiatief toont en als blijkt dat je verder zou kunnen komen, dan zijn er doorgroeimogelijkheden. Met het groeien, komen er dan meer privileges èn meer verplichtingen. Als je gaat trainen voor competities worden er wel afspraken over aanwezigheid gemaakt. Daar staan dan weer allerlei attenties, zoals vrijkaartjes voor een voetbalwedstrijd, tegenover. En als je er daarna werkelijk voor wilt gaan en gaat trainen voor de interlands, is daar het ultieme doel: de Homeless world cup, welke in 2010 gehouden wordt in Rio de Janeiro. Maar dan wordt er ook flink getraind…
Deelnemers die verder willen in het voetbalvak kunnen zelf ook trainingen gaan geven en een trainersopleiding gaan volgen: een Opleiding Sportieve Recreatie. Die opleiding is vooral een opstap naar meer. Dat kan een vervolgopleiding zijn of vrijwilligers en voor een aantal is er zelfs betaald werk mogelijk. Met die opleiding is het mogelijk een reguliere baan te vinden.

Nieuwe initiatieven
Veld 42 heeft, in samenwerking met stichting Klein Galgenwaard en het Leger des Heils, inmiddels ook Kickboksen als sportactiviteit voor dak- en thuislozen ingevoerd. Het concept is hetzelfde, het verschil zit hem in het feit dat Kickboksen een individuele sport is. Ook zullen er andere sportactiviteiten voor de doelgroep opgezet worden.

En de toekomst?
Tja, als je als vrouw een man interviewt die met zoveel passie vertelt over zijn teams, dan wens je toch nog maar 1 ding: dat ook vrouwen hiervan mee kunnen gaan genieten… En dat gaat gebeuren; bevestigt Kees Grovenstein

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support