De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

leren over jezelf met honden

Herstel op Poten

Utrecht, dinsdag 25 augustus 2020

Bij Herstel op Poten groei en leer je over jezelf, met honden

Herstel op Poten is een organisatie met een harig tintje in Utrecht. Hier ga je in een hersteltraject met jezelf aan de slag niet in persoonlijke gesprekken of trainingen, maar met een hond!

Dafne Rademakers is sinds 5 jaar eigenaar & trainer bij Herstel op Poten (HOP) en vertelt over deze unieke samenwerking tussen de mens en hond.
“Tijdens het HOP-traject ga je spelenderwijs veel doen en wordt er over het algemeen weinig gepraat over problemen. Honden veroordelen je niet. Ze geven je een veilige en plezierige setting om over jezelf te leren.

”Waarom werkt dat dan zo goed? “Als je samenwerkt met de hond geeft de hond zuivere reacties op jouw gedrag. Dit kan jou weer nieuwe inzichten geven. Tijdens een training geeft je trainer dit aan je terug zodat je dit kan toepassen in je dagelijkse leven en zo persoonlijk en maatschappelijk kan groeien”, vertelt Dafne.

een voorbeeld
Kun je aangeven hoe die communicatie dan verloopt tussen een deelnemer en een hond? Dafne; “Jazeker kan ik dat en het beste lukt dat door een voorbeeld te vertellen.” In een HOP-traject zaten eens deelnemer Petra en hond Sia. Sia is gecertificeerd als psychosociaal hulphond en geschikt om een brede groep mensen te coachen. Ze heeft vroeger als zwerfhond op straat geleefd. Hierdoor kent ze hondentaal en hondenregels als één van de beste. Dafne vertelt verder: “Sia was eens heel enthousiast tijdens een training; ze wilde naar de geiten en een ander plekje wat waarschijnlijk lekker rook. Sia ging trekken aan de hondenlijn en wilde erop af. Deelnemer Petra probeerde te blijven staan en probeerde om mee te lopen. Maar wat ze ook probeerde er bleek geen samenspel met Sia, Sia luisterde niet naar Petra. De frustratie en controle van Petra liepen steeds meer op. En opeens zei Petra vanuit haar tenen: ‘Sia is irritant.’ Dafne wachtte even en zei toen; “Dat vindt zij wellicht ook van jou.”

samenspel
Dafne licht toe wat er gebeurde: “Op dat moment moet je je realiseren wat er bij jou van binnen gebeurt en waarom de communicatie niet lukt. Laat het los, herpak jezelf en probeer dan opnieuw.” Een diepe adem, de rug recht. Sia luisterde naar Petra en ze konden weer communiceren. De zelfverzekerde houding van Petra en haar consequentheid waren er weer. Er was weer samenspel.”

Heb je interesse?

Iedereen die te maken heeft of heeft gehad met een aandoening, dieptepunt of onmacht in zijn leven, weet hoe het voelt en dat het tijd en ruimte kost om te kunnen herstellen. Herstel betekent je leven weer een zinvolle draai te geven. Dat is enorm pittig, daarvoor heb je lef nodig. Daarnaast wil je ook (weer) meetellen in de samenleving, als volwaardig burger. Daarvoor moet je meedoen, “participeren”, met al je bagage en alle (voor)oordelen over jezelf en die van anderen. Met Herstel op Poten kun je met dit alles bezig gaan.

Bij Herstel op Poten komen mensen in alle leeftijden meestal woonachtig in de gemeente Utrecht en omstreken. Voor volwassen inwoners van Utrecht heeft de gemeente Utrecht subsidietrajecten beschikbaar gesteld. Er zijn nog enkele trajecten beschikbaar, deze zijn individueel.
Neem contact met deze organisatie of bekijk dit project Herstel op Poten op voor de voorwaarden of voor andere vormen van financieringsmogelijkheden.

* de naam Petra is fictief ivm privacyredenen.

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support