Activiteiten kunnen mogelijk door de corona maatregelen tijdelijk zijn aangepast.
Neem contact op met de organisatie om er zeker van te zijn dat de activiteit plaatsvindt.

De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Mode met een Missie

Altrecht Talent

Utrecht, donderdag 2 december 2010

Bij Altrecht Talent, locatie De Boog aan de Oude Gracht 364 staan op de bovenverdieping van dit statige grachtenpand een flink aantal naaimachines. Sinds februari 2008 is de zolderetage namelijk in gebruik als modeatelier van Mode met een Missie waar kwetsbare vrouwen onder begeleiding van professionele coupeuses de fijne kneepjes van het naaivak leren.

Op de tafels liggen uitgeknipte patronen, spelden en centimeters, klosjes garen en een veelheid aan stoffen. De dames krijgen opdrachten van stichting Mode met een Missie en werken aan het modelabel Ami-e-toi. Het label is ontworpen door Claes Iversen en in elk kledingstuk is een tweedehands detail verwerkt zoals een stukje kant of een oude knoop. Iedereen verdient namelijk een tweede kans vindt Mode met een Missie. De collectie wordt verkocht in de winkel van Mode met een Missie in Arnhem en de opbrengsten uit verkoop vloeien direct terug naar het werk van de stichting.

Vaardigheden
Ria is leerwerkmeester van Altrecht Talent, de organisatie die in Utrecht het modeatelier als werkproject in hun aanbod heeft opgenomen. “Voordat mensen hier echt met de collectie aan de slag gaan, proberen ze eerst hun vaardigheden uit op de naaimachine. Niet iedereen heeft per slot van rekening evenveel naai-ervaring en dat hoeft ook niet. Hier leren ze als dat nodig is vanaf beginnersniveau zonder draad stikken op papier en oefenen met verschillende steken. Alle technieken zoals een rits inzetten, knoopsgaten afstikken en knopen aanzetten komen uiteindelijk bij elkaar in een zelfgemaakte tas. Als dat goed lukt, zijn ze klaar voor het echte werk.”

Toekomst
Melanie is één van de vrijwilligsters. Het bevalt haar al ruim twee jaar prima bij Mode met een Missie. “Een paar jaar geleden hielp ik iemand thuis zo af en toe met wat naaiwerk. Dat vond ik erg leuk om te doen, dus ik hoefde niet lang na te denken toen mijn trajectbegeleider mij attendeerde op dit modeatelier. Ik werk hier drie dagen per week en ik leer nog elke dag. Binnenkort hoop ik te kunnen starten in een leerwerktraject bij een bedrijf voor herstelwerk. Uiteindelijk wil ik graag aan huis mijn eigen herstelwerkbedrijfje opzetten. Ondertussen geniet ik nog even van het werk en de gezellige collega’s hier!”

Altrecht Talent
Stichting Mode met een Missie heeft inmiddels diverse naaiateliers in Nederland, waaronder samen met Altrecht Talent ook één in Utrecht. Er is nog plaats voor nieuwe vrijwilligsters, voor kwetsbare vrouwen uit Utrecht en omgeving die belangstelling hebben voor het naaivak.

Ben je geïnteresseerd, neem dan contact op met Ria Kroon, (030) 677 85 44, r.kroon@altrecht.nl.

Het modeatelier is geopend op:
maandag van 09.30 tot 13.30 uur
dinsdag van 09.30 tot 16.30 uur
donderdag van 09.30 tot 16.30 uur.

Meer informatie:
www.altrecht.nl
www.modemeteenmissie.nl
www.amietoi.nl

Fotografie: Remke Spijkers

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support