De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Weblog 5, pilot Herstel in Kanaleneiland

Utrecht, vrijdag 11 januari 2013

Tot en met december 2013 vindt de pilot  `Herstel`  plaats in Kanaleneiland. Op JeKuntMeer is de komende tijd regelmatig te lezen hoe het met de pilot gaat, gezien door de ogen van de betrokken beleidsmedewerker Martin Bluijs. 

De afgelopen weken vormden een enerverende periode. Eerst mocht ik aanwezig zijn bij de cliëntgestuurde conferentie "kloten" in de Stadsbrug en twee weken later was er de spetterende opening van de  "Stadsbrug". Beide dagen zaten vol workshops en mini-trainingen voor en door cliënten. Het deed mij goed om te zien hoeveel mensen er eigenlijk actief zijn in Utrecht. Mensen die cliënt worden of werden genoemd en zich niét neerleggen bij een passieve "zorg maar voor mij" rol . Je ziet dat deze mensen zich vanuit hun eigen persoonlijke gedrevenheid inzetten om het voor anderen beter te maken dan wat zij zelf hebben ervaren. Zij voelen zich verantwoordelijk voor zichzelf en voor andere lotgenoten.  

Als gemeente willen we "de eigen kracht van de burger" een grotere rol geven. Geweldig om te zien dat dit zo dynamisch vorm krijgt in de Stadsbrug. Het was zo druk tijdens het openingsfeest van de Stadsbrug dat wethouder Rinda den Besten, die de Stadsbrug formeel mocht openen, in eerste instantie niet bij het podium kon komen, omdat zij al halverwege de gang bleef steken in de mensenmassa.  

Ik open mijn weblog met beide dagen, omdat dit nu precies is wat ik graag als resultaat zou zien van de aanpak van de pilot in Kanaleneiland en de buurtteams. Niet zorgen vóór maar zorgen dàt mensen hun eigen verantwoordelijkheid op kunnen pakken op een manier die bij hun past.  

Judith de Wolf (hoogleraar Maatschappelijke Opvang) verwoordde het tijdens de workshop op de `kloten` conferentie als volgt: "zelfbepaling in je zorgtraject is essentieel. Dit ontstaat als er in de relatie tussen hulpverlener en cliënt een relatie is die is gebaseerd op het principe: "sturen en gestuurd worden." Je accepteert beiden dat je allebei mag sturen in de relatie en dat je allebei ook aangestuurd kan worden door de ander." In de bijeenkomst van de "leeromgeving herstel" heb ik het hier uitgebreid met de aanwezigen over gehad. De vraag wie nu de regie had over de begeleiding, de cliënt of de hulpverlener leidde tot een stevige discussie. Het is duidelijk nog niet vanzelfsprekend dat de regie bij de cliënt ligt. Daarover kreeg ik ook een mooi stukje toegestuurd van een ambulante woonbegeleider:  

Verbazing: De cliënt zorgt zelf voor geld...
Hoe verbaasd was ik, , toen A., ervaringscoach in het project Doen & Laten, mij uitnodigde bij een afspraak te zijn met een secretaris van een woningcorporatiefonds? Heel verbaasd! “Wat wordt mijn rol, A”, vroeg ik. “Jij kunt toch zo goed fondsen aanvragen?, zegt A, “nou, dan is dat jouw rol”. De wereld van een andere kant, dacht ik. De ervaringscoach is deelnemer in het project, wij faciliteren het project en nu krijg ik een opdracht van onze deelnemer. Het kan niet mooier! Over eigen kracht gesproken. Conclusie van het gesprek: vraag bijdrage bij het fonds aan want de woningcorporatie gelooft in het project. 

In de pilot Kanaleneiland willen we dat de cliënten die daar wonen hun eigen kracht gaan gebruiken en het pilot team"Panoramix" is dan ook volop bezig cliënten in die eigen kracht te zetten. Taalgebruik is daarbij belangrijk, cliënten zitten er niet op te wachten om te participeren, maar als je praat over groeimogelijkheden heb je vaak ineens wél een ingang. Ook het begrip "hoop" opent deuren, heb ik mij laten vertellen. Mijn conclusie: als we de cliënten hoop en groei moeten aanbieden, is het een goed begin eens flink te schrappen in het hulpverleners- en beleidstaalgebruik. Een mooi voorbeeld van gekanteld taalgebruik is de kantellat die door de  ervaringscoaches van Doen en laten werd gepresenteerd op de stedelijke "kantelbijeenkomst" van  19 november j.l.  De hele bijeenkomst was overigens georganiseerd door de coaches van Doen en Laten in opdracht van de gemeente. Chapeau  hiervoor heren en dames van Doen en laten ! Een filmpje én de kantellat  zijn te vinden op een andere pagina van JKM.nl:  

Als jullie nog mooie voorbeelden of voorstellen hebben van "gekanteld" woordgebruik laat ze me weten! Ook als je de volgende keer aanwezig wilt zijn op de bijeenkomst "leeromgeving herstel"  kun je je bij mij melden.  

Groet Martin Bluijs

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support