Project uitgelicht archief
- 16-04-2020 alternatieve activiteiten en hulp
- 08-04-2020 thuis actief aan de slag
- 01-04-2020 GEZOCHT digitale flessenpost
- 19-02-2020 Panelleden gezocht
- 22-01-2020 Speelplezier voor iedereen
- 18-12-2019 Muziek met John: zing, swing of neurie mee
- 16-10-2019 AfasieCafé, ontmoetingsplek voor lotgenoten en hun dierbaren
- 19-09-2019 dansles en Crazydisco
- 18-07-2019 Ervaringsmaatjes voor jonge mantelzorgers
- 20-06-2019 Dagondersteuning voor vrouwen van Marokkaanse afkomst
grapjes maar ook serieuze aandacht bij de keukenbrigade
Abrona
Utrecht, maandag 10 mei 2021
Vind jij het leuk om in de catering te werken en lijkt het je leuk om dat op een school te doen? Annoesjka werkt nu 2,5 jaar bij de Keukenbrigade en vertelt waarom het zo leuk is om in een schoolkantine te werken!
lunch verzorgen en schoonmaken
Voorheen werkte Annoesjka van der Velde bij de Stadsbrug in Utrecht en bij buurthuis Rosa. Daar kwam ze erachter dat ze catering eigenlijk leuker vond. En ze wilde zich verder ontwikkelen in de keuken. Samen met een jobcoach van het UWV is ze bij de Keukenbrigade van Abrona terechtkomen en heeft ze deze werkplek aangenomen.
Onder professionele begeleiding kun je oefenen met leuke wisselende recepten en verzorg je broodjes, maak je soep, bak je tosti’s en dagelijks variërende snacks, of sta je aan de uitgiftebalie. Samen zorgen we voor de lunch en tussendoortjes voor de leerlingen en docenten. Je vervult hiermee een belangrijke rol binnen de school. Ook de catering van bijeenkomsten in de school wordt door de Keukenbrigade (Abrona) verzorgd.
Naast het draaien van een keuken, bereiden van de lunch en de catering horen natuurlijk ook schoonmaakwerkzaamheden. Denk aan; koelkasten schoonmaken, vloer schrobben, vaatwasser inruimen, vuilnisbakken legen, wassen, strijken en eventueel het schoolplein vegen. Je moet wel een aanpakker zijn hier!
grapjes en dolletjes
Ze werkt hier met veel plezier: "Ik werk het liefst voor grotere groepen omdat er dan meer werkdruk/ uitdaging in zit." Dat is handig want op dit gymnasium kom je veel in contact met jongeren, het kan er (met name in de pauzes) behoorlijk druk zijn. Daar moet je dus wel tegen kunnen.
En wat is het allerleukste? "De contacten met begeleiders vind ik heel leuk, er worden veel grapjes/dolletje gemaakt maar er wordt ook serieus aandacht aan mij geschonken. Juist die combinatie past heel goed bij mij. Natuurlijk zijn er altijd dingen die wat minder leuk zijn: "Schoonmaakwerkzaamheden vind ik minder leuk, omdat ik een lichamelijke beperking heb."
“bas & kas”-methode
de werkzaamheden worden aangeleerd volgens de methode “Bas & Kas”. Wat houdt dat in?
De horecabranche vraagt om erkende certificaten en vakdiploma’s voor een groep, veelal jonge talenten die in het reguliere onderwijs minder goed kunnen meekomen. Zij vinden de horeca leuk en willen ook aan de slag in deze branche. Dit zijn studenten uit de bovenbouw van het praktijkonderwijs of Entree en de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij Abrona noemen zij deze talenten "Bas en Kas!"
toekomstperspectief
Deze jongeren leren vooral door te doen. En laat werken nou net precies zijn wat zij als geen ander kunnen! De beste motivatie om te leren is het voelen en meemaken van succesmomenten op de werkvloer. Dit, gepaard met goede en persoonlijke begeleiding. Bas en Kas zijn absoluut van waarde voor de arbeidsmarkt. Met het diploma Bedieningsassistent (BAS) of Keukenassistent (KAS) op zak, dat aansluit bij de vraag vanuit de branche, hebben zij een mooie toekomst in het vooruitzicht en krijgen zij een eerlijke kans met een goed arbeidsmarktperspectief. Met dit diploma kunnen zij doorstromen binnen de organisatie met een SVH vervolgdiploma kok of gastvrouw. Bas en Kas bepalen zelf wat het einddoel is in hun carrière, op hun eigen ritme en eigen tempo.
Bij de keukenbrigade gebruiken ze de Bas en Kas methode om nieuwe keuken/ bedieningstechnieken aan de deelnemers aan te leren. Het wordt eenvoudig uitgelegd door middel van kaarten en begeleiders ondersteunen de deelnemers tijdens hun het leerproces.
gezelligheid en respect
waarom zoud iemand hier ook moeten komen werken?
Annoesjka antwoordt: "Omdat er gekeken wordt naar de behoeftes van de deelnemers. Het is niet alleen maar gericht op werken." "En doordat ik goed word begeleid bij de Keukenbrigade ben ik onlangs gestart met een horecacursus hygiëne waar ik een officieel diploma mee kan behalen. De begeleiders ondersteunen mij met mijn huiswerk. Privé ben ik op het persoonlijk vlak met sprongen vooruitgegaan doordat ik op het werk met doelen werk.
En tenslotte geeft Annoesjka een paar kreten die bij haar opkomen als ze aan de Keukenbrigade denkt; "gezelligheid, eigen tempo, lach en een traan, respect, naar mijn wensen wordt gekeken en ontwikkeling."
interesse?
Is jouw interesse gewekt? Kijk hier voor meer informatie en hoe je je kunt aanmelden!
Project uitgelicht archief
- 16-04-2020 alternatieve activiteiten en hulp
- 08-04-2020 thuis actief aan de slag
- 01-04-2020 GEZOCHT digitale flessenpost
- 19-02-2020 Panelleden gezocht
- 22-01-2020 Speelplezier voor iedereen
- 18-12-2019 Muziek met John: zing, swing of neurie mee
- 16-10-2019 AfasieCafé, ontmoetingsplek voor lotgenoten en hun dierbaren
- 19-09-2019 dansles en Crazydisco
- 18-07-2019 Ervaringsmaatjes voor jonge mantelzorgers
- 20-06-2019 Dagondersteuning voor vrouwen van Marokkaanse afkomst