De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

grapjes maar ook serieuze aandacht bij de keukenbrigade

Abrona

Utrecht, maandag 10 mei 2021

Vind jij het leuk om in de catering te werken en lijkt het je leuk om dat op een school te doen? Annoesjka werkt nu 2,5 jaar bij de Keukenbrigade en vertelt waarom het zo leuk is om in een schoolkantine te werken!

lunch verzorgen en schoonmaken

Voorheen werkte Annoesjka van der Velde bij de Stadsbrug in Utrecht en bij buurthuis Rosa. Daar kwam ze erachter dat ze catering eigenlijk leuker vond. En ze wilde zich verder ontwikkelen in de keuken. Samen met een jobcoach van het UWV is ze bij de Keukenbrigade van Abrona terechtkomen en heeft ze deze werkplek aangenomen. 

Onder professionele begeleiding kun je oefenen met leuke wisselende recepten en verzorg je broodjes, maak je soep, bak je tosti’s en dagelijks variërende snacks, of sta je aan de uitgiftebalie. Samen zorgen we voor de lunch en tussendoortjes voor de leerlingen en docenten. Je vervult hiermee een belangrijke rol binnen de school. Ook de catering van bijeenkomsten in de school wordt door de Keukenbrigade (Abrona) verzorgd. 
Naast het draaien van een keuken, bereiden van de lunch en de catering horen natuurlijk ook schoonmaakwerkzaamheden. Denk aan; koelkasten schoonmaken, vloer schrobben, vaatwasser inruimen, vuilnisbakken legen, wassen, strijken en eventueel het schoolplein vegen. Je moet wel een aanpakker zijn hier! 

grapjes en dolletjes

Ze werkt hier met veel plezier: "Ik werk het liefst voor grotere groepen omdat er dan meer werkdruk/ uitdaging in zit." Dat is handig want op dit gymnasium kom je veel in contact met jongeren, het kan er (met name in de pauzes) behoorlijk druk zijn. Daar moet je dus wel tegen kunnen.

En wat is het allerleukste? "De contacten met begeleiders vind ik heel leuk, er worden veel grapjes/dolletje gemaakt maar er wordt ook serieus aandacht aan mij geschonken. Juist die combinatie past heel goed bij mij. Natuurlijk zijn er altijd dingen die wat minder leuk zijn: "Schoonmaakwerkzaamheden vind ik minder leuk, omdat ik een lichamelijke beperking heb." 

“bas & kas”-methode

de werkzaamheden worden aangeleerd volgens de methode “Bas & Kas”. Wat houdt dat in? 
De hore­cabranche vraagt om erk­ende cer­tifi­caten en vakdiploma’s voor een groep, vee­lal jonge tal­en­ten die in het reg­uliere onder­wijs min­der goed kun­nen meekomen. Zij vin­den de horeca leuk en willen ook aan de slag in deze branche. Dit zijn stu­den­ten uit de boven­bouw van het prak­tijkon­der­wijs of Entree en de mensen met een afs­tand tot de arbei­ds­markt. Bij Abrona noe­men zij deze talenten "Bas en Kas!" 

toekomstperspectief
Deze jon­geren leren vooral door te doen. En laat werken nou net pre­cies zijn wat zij als geen ander kun­nen! De beste moti­vatie om te leren is het voe­len en meemaken van suc­ces­mo­menten op de werkvloer. Dit, gepaard met goede en per­soon­lijke begeleiding. Bas en Kas zijn absoluut van waarde voor de arbei­ds­markt. Met het diploma Bedi­en­ingsas­sis­tent (BAS) of Keuke­nas­sis­tent (KAS) op zak, dat aansluit bij de vraag vanuit de branche, hebben zij een mooie toekomst in het vooruitzicht en kri­j­gen zij een eerlijke kans met een goed arbei­ds­mark­t­per­spec­tief. Met dit diploma kun­nen zij doorstromen bin­nen de organ­isatie met een SVH ver­vol­gdiploma kok of gastvrouw. Bas en Kas bepalen zelf wat het eind­doel is in hun car­rière, op hun eigen ritme en eigen tempo. 

Bij de keukenbrigade gebruiken ze de Bas en Kas methode om nieuwe keuken/ bedieningstechnieken aan de deelnemers aan te leren. Het wordt eenvoudig uitgelegd door middel van kaarten en begeleiders ondersteunen de deelnemers tijdens hun het leerproces.

gezelligheid en respect

waarom zoud iemand hier ook moeten komen werken?
Annoesjka antwoordt: "Omdat er gekeken wordt naar de behoeftes van de deelnemers. Het is niet alleen maar gericht op werken." "En doordat ik goed word begeleid bij de Keukenbrigade ben ik onlangs gestart met een horecacursus hygiëne waar ik een officieel diploma mee kan behalen. De begeleiders ondersteunen mij met mijn huiswerk. Privé ben ik op het persoonlijk vlak met sprongen vooruitgegaan doordat ik op het werk met doelen werk. 

En tenslotte geeft Annoesjka een paar kreten die bij haar opkomen als ze aan de Keukenbrigade denkt; "gezelligheid, eigen tempo, lach en een traan, respect, naar mijn wensen wordt gekeken en ontwikkeling." 

interesse?

Is jouw interesse gewekt? Kijk hier voor meer informatie en hoe je je kunt aanmelden! 

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support