De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Een inspirerende Dag van de Activering

Utrecht, maandag 13 december 2010

Op woensdag 1 december, een ijskoude dag, werd de Dag van de Activering georganiseerd voor medewerkers en cliënten van Utrechtse (O)GGZ en Maatschappelijke Opvang instellingen. De dag werd gehouden in Stadion Galgenwaard, een prachtige locatie met uitzicht op het veld van FC Utrecht. Uniek aan de dag was dat de dag werd georganiseerd door Aan de slag in Utrecht: een samenwerkingsverband van diverse Utrechtse zorginstellingen voor Maatschappelijke Opvang, (O)GGZ en (L)VG. Samen met het samenwerkingsverband van cliëntenraden De Achterkant en de Stadsbrug. In het programma kwamen daardoor belangrijke thema’s rond activering voor cliënten en begeleiders goed aan bod.

Dat activering leeft onder cliënten en begeleiders bleek uit de honderden begeleiders, cliënten, managers, directeuren en beleidsmakers die naar het Stadion kwamen voor motivatie, inspiratie, nieuwe ideeën, kennis maar ook om elkaar te ontmoeten en te netwerken. Om 10 uur startte een programma vol lezingen, workshops, film, theater en sport. Centrale vragen tijdens deze dag waren; waar kom jij je bed voor uit? En ook: wat zou je nog meer kunnen?

De dag was bedoeld om cliënten, medewerkers, organisaties en beleidsmakers in beweging te krijgen en te inspireren en motiveren om meer werk te maken van dagbesteding en werk. In deze opzet is de dag goed geslaagd. De sfeer tijdens de dag was erg goed en cliënten en begeleiders onderschreven volmondig het belang van activering en de aandacht en focus hierop.

Dagactiviteiten en werk zijn belangrijk en komen de komende jaren centraler te staan in het leven van cliënten en het werk van begeleiders.

Belangrijke activiteiten en instrumenten die vanuit Aan de slag in Utrecht werden gepresenteerd waren;

-       Het invoeren van een activeringsassessment begin 2011. Met behulp van dit assessment zien cliënten en begeleiders waar cliënten staan op de zogenaamde participatieladder. Op basis hiervan kunnen doelen op het gebied van dagbesteding en werk worden gesteld.

-       Het verder benutten van de website jekuntmeer.nl Op deze website staat overzicht van projecten op het gebied van dagbesteding, re-integratie en werk-leer trajecten in Utrecht. Met behulp van deze website kunnen cliënten en begeleiders vraag en aanbod matchen.

Aan het eind van de dag werden de leerpunten van de dag in ontvangst genomen door Jan Berndsen (voorzitter Raad van bestuur SBWU).

Belangrijke aandachtspunten die Jan hieruit haalde waren;

-       Cliënten en zorgorganisaties moeten in Utrecht de komende jaren meer werk maken van dagbesteding en werk;

-       Het activeringsassesment en de participatieladder wordt binnen Utrechtse zorginstellingen ingevoerd en afgenomen bij alle cliënten. Op basis hiervan kunnen cliënten en begeleiders gericht aan de slag.

-       Er moet goed geluisterd worden naar cliënten. Dagbesteding en werk moet mede worden afgestemd op behoeften en vragen die bij hen leven.

-       Het kunnen belonen van (vrijwilligers) werk is belangrijk. Er moet goed gekeken worden naar ruimere mogelijkheden. Helaas is de wettelijke ruimte beperkt.

-       Over anderhalf jaar weer een dergelijke dag organiseren en kijken of er in Utrecht vooruitgang is geboekt op het gebied van activering. Als er tussentijds iets te melden valt dan kunnen cliënten en begeleiders dit kwijt bij hun organisatie.

Na deze afsluiting eindigde deze geslaagde en inspirerende dag om 16 uur met een borrel en een spetterend optreden van ‘Samen muziek maken in Utrecht’ waarna iedereen weer de ijzige kou inging. Het is in ieder geval duidelijk dat de aandacht voor werk en dagbesteding niet eenmalig was maar de er de komende jaren stevig op de agenda staat in het Utrechtse.

Tekst: Cris Bergmans

Fotografie: Maron van Zutphen

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support