De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Utrecht Underground

Utrecht, maandag 3 mei 2010

Stadswandelingen met ex-verslaafden en daklozen

Hoog Catharijne tien jaar geleden. Veel mensen herinneren zich vast nog wel de vele daklozen die daar hun toevlucht zochten. En het Smakkelaarsveld, dat destijds één grote dealplek was. Dat is nu heel anders, maar de verhalen bestaan nog steeds. De gidsen van de stadswandeling zijn (ex-) verslaafden en daklozen. Zij nemen geïnteresseerden mee naar `Utrecht Underground`, de plekken waar zij voorheen overleefden, rondhingen en hun drugs gebruikten.

Het beeld van Hoog Catharijne en omgeving een jaar of tien jaar geleden werd voor een groot deel bepaald door daklozen en verslaafden. Zij zochten in het winkelcentrum een warm onderkomen of hingen rond in de tunnels. Het Utrecht model, de integrale aanpak tussen zorgorganisaties, woningbouwverenigingen, politie en justitie heeft verandering in die situatie gebracht. Maar de verhalen uit die periode zijn meer dan de moeite waard. Daarom is het project Utrecht Underground opgezet. Opdat die verhalen worden gehoord.

In de alternatieve stadswandeling vertelt een deskundige gids over hoe het leven op straat er in Utrecht zo’n tien jaar geleden uitzag. De gidsen, voormalige daklozen en verslaafden, nemen toeristen en andere geïnteresseerden mee op een wandeling door Hoog Catharijne en omgeving. Daarvoor hebben ze een speciale training gevolgd. Ze gunnen de deelnemers een inkijk in hun vroegere leefwereld, vertellen hoe ze op straat terecht zijn gekomen en hoe ze aan hun rehabilitatie hebben gewerkt.

De organisatie van het project hoopt dat Utrecht Underground over twee jaar in de Lonely Planet-gids Nederland staat. Er is behoorlijk wat aandacht voor het project, ook internationaal: er zijn al filmploegen uit onder andere Oostenrijk en Rusland in Utrecht langsgekomen.

Belangstelling in verhalen van de straat? Reserveren kan door een e-mail te sturen naar utrechtunderground@gmail.com

Minimaal aantal deelnemers: 3. Bij meer dan 10 deelnemers wordt de groep over meerdere gidsen verdeeld.
Kosten: € 7,50 per persoon.
T: 06 3012 3069
W: www.utrechtunderground.nl

Het project Utrecht Underground is gelanceerd door De Stadsbrug in samenwerking met de VVV. De Stadsbrug is een initiatief van Altrecht Talent en Centrum Maliebaan om ‘ander ondernemen’ in Utrecht tot stand te brengen.

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support