Activiteiten kunnen mogelijk door de corona maatregelen tijdelijk zijn aangepast.
Neem contact op met de organisatie om er zeker van te zijn dat de activiteit plaatsvindt.

De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Je eigen boontjes doppen !

Utrecht, donderdag 15 november 2012

Wie weet nog hoe onze volkstuinen zijn ontstaan? Rond 1900 was de Volksbond, Vereeniging tegen Drankmisbruik, een drijvende kracht om alcoholverslaafden een nuttige afleiding te bieden. Ze kregen de kans om op een positieve manier aan hun harde werkelijkheid te ontsnappen: met een stukje grond, een schep en wat zaden leerden ze met succes om hun eigen boontjes te doppen.

De GG&GD Utrecht en stadslandbouwplatform Eetbaar Utrecht nodigen u uit voor een inspirerende ontmoeting tussen de ‘sociale sector’ en ‘stadslandbouwers’ met als thema: De waarde van stadslandbouw voor kwetsbare Utrechters

Op het moment is er veel interesse om zelf je eten te verbouwen. De bestaande volkstuinen kennen wachtlijsten van jaren, buurtbewoners toveren verwaarloosde stukken groen om in buurtmoestuinen, stoeptegels worden gelicht en ‘stadsboeren’ starten tuinderijen op voormalige bedrijfsterreinen. Inderdaad: de initiatieven schieten als paddestoelen uit de grond.

Net als de Volksbond toen willen we kwetsbare groepen in Utrecht de kans bieden om zelf groenten en fruit te gaan verbouwen en daarmee hun eigen boontjes te doppen. Omdat dat therapeutisch werkt, goed is voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen en zelfredzaamheid, voor de sociale contacten en omdat het gewoon heel erg leuk is!

U maakt kennis met succesvolle projecten in Utrecht en vergevorderde plannen waar moestuinders en de sociale sector elkaar gevonden hebben en elkaar versterken. Dit zijn: De Moestuin Maarschalkerweerd en het nieuwe project De Voedseltuin, Food4Good, de Generatietuin Zuylenstede en de Nijeveldtuin. U komt meer te weten over de gezondheidssituatie in de Utrechtse wijken, over een nieuwe subsidieregeling voor stadslandbouw, de Utrechtse Voedselstrategie en over het digitale loket van Eetbaar Utrecht. 

GG&GD en Eetbaar Utrecht zien deze bijeenkomst als de start van nieuwe voedselprojecten. We hopen op een tweetrapsraket: stadslandbouwers en sociale partijen gaan na afloop samen op zoek naar grond en gaan aan de slag! Liefst gaat dan al komend voorjaar de schop in de grond. De website www.eetbaarutrecht.nl biedt binnenkort de benodigde ondersteuning en informatie. 

Voor wie
Mensen (intermediairen) die werken met (zeer) kwetsbare Utrechters, zoals mensen uit het welzijnswerk, verslavingszorg, ouderen - en gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, schuldhulpverlening, reclassering, woningcorporaties etc.

Stedelijk platform Eetbaar Utrecht, waarin onder andere deelnemen: actieve buurtbewoners, koepel van volkstuinverenigingen, stadsboeren, gemeente, GG&GD, De Stadsbrug, tuinontwerpers, social designers, Transition Towns en advies- en organisatiebureaus.

Wanneer
Donderdag 6 december van 12.30 uur tot 17.00 uur

Waar
Nader bekend te maken

Meld u nu aan! Stuur een mail aan info@eetbaarutrecht.nl of bel 030-2367240. U krijgt dan een uitnodiging met het programma. Deelname is kosteloos.

Lees meer.

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support