De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Weblog 2

Utrecht, vrijdag 11 mei 2012

Vorige week was de eerste bijeenkomst met de "leeromgeving Herstel".   
Mensen die met verslaving, psychiatrie, dakloosheid, schulden, etc. te maken hebben gehad en door een intensief zorgtraject weer in een stabiele leefsituatie zijn gekomen, worstelen vaak met sociaal isolement en het geven van een zinvolle invulling aan hun leven. Onder de noemer "Herstel" probeert de gemeente met de zorginstellingen uit de stad een aanbod te ontwikkelen waardoor deze mensen meer mogelijkheden krijgen om hun eigen plek in de woonomgeving in te nemen.

Met de bijeenkomsten "leeromgeving Herstel" proberen we stadsbreed te leren en elkaar te helpen in het praktisch vormgeven van de pilot Herstel. Met bijna 40 mensen (betrokkenen  die vanuit hun werk of vanuit hun eigen ervaring te maken hebben met  dakloosheid, GGZ problematiek, verslaving) zijn we een hele ochtend aan het werk geweest. Deze bijeenkomst was  de eerste bijeenkomst die ik organiseerde, dan is het altijd weer spannend of er uitkomt wat je voor ogen hebt. Het resultaat was wat mij betreft een geslaagde en boeiende bijeenkomst. Ik zie alweer uit naar de volgende op 21 juni.

Hoe start je?
De belangrijkste vraag die naar voren kwam tijdens de bijeenkomst bleek een erg essentiële: "Hoe start je nu?" Het lijkt zo voor de hand te liggen om bijvoorbeeld vraaggericht te werken, meer collectieve ondersteuning aan te bieden in plaats van individuele en de eigen kracht van de cliënt te ontwikkelen. Maar hoe organiseer je dit nu vanuit de huidige praktijk? Waarmee start je? Een vraag waar we flink mee aan de slag zijn gegaan en die ook een groot aantal concrete suggesties kreeg.

Let op de locatie….
Er was overigens ook nog een klein leermoment voor mijzelf. Als organisator van de bijeenkomst had ik een ruimte geregeld in het centrum van de stad. Dat was achteraf gezien toch niet zo handig, bleek snel uit de opmerkingen die ik direct bij de start van de bijeenkomst kreeg. `De volgende keer wel in Kanaleneiland doen hoor, is een stuk laagdrempeliger!`. Een terechte opmerking, die staat dus genoteerd!  

Begripsverwarring
Wat mij opnieuw opviel, was de  begripsverwarring die er is rondom termen als herstel, eigen kracht, zorg, ondersteuning ,begeleiding, wijkgericht, collectieve versus individuele ondersteuning etc. Als ambtenaar voel ik mij hier wel op aangesproken en wil ik proberen deze begripsverwarring te beperken door in elk geval vanuit het gemeentelijk perspectief helder aan te geven wat de gemeente onder deze termen verstaat. Hopelijk kunnen we zo verwarring voorkomen en blijven we niet al te lang hangen in allerlei begrippen. Zoals Jan Schaefer (oud- wethouder en lid tweede kamer) ooit zei: "in gelul kan je niet wonen". Woorden die ook voor deze pilot van toepassing zijn. Voorlopig is "het kernteam" aan slag.  Gewoon doen zou ik zeggen.

Tot en met december 2013 vindt de pilot  `Herstel`  plaats in Kanaleneiland. Op JeKuntMeer is de komende tijd regelmatig te lezen hoe het met de pilot gaat, gezien door de ogen van de betrokken beleidsmedewerker, 
Martin Bluijs 

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support