Activiteiten kunnen mogelijk door de corona maatregelen tijdelijk zijn aangepast.
Neem contact op met de organisatie om er zeker van te zijn dat de activiteit plaatsvindt.

De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Weblog 3, Herstel in kanaleneiland

Utrecht, dinsdag 19 juni 2012

Tot en met december 2013 vindt de pilot  `Herstel`  plaats in Kanaleneiland. Op JeKuntMeer is de komende tijd regelmatig te lezen hoe het met de pilot gaat, gezien door de ogen van de betrokken beleidsmedewerker Martin Bluijs.

Binnenkort zit ik met een aantal mensen van Centrum Vaartse Rijn en Steunpunt GGZ aan tafel om de tweede stedelijke bijeenkomst over Herstel voor te bereiden. De centrale vraag hierbij wordt:  Wat is Herstel eigenlijk?   Nu zijn er over dat begrip hele bibliotheken volgeschreven en worden er ook diverse stammenoorlogen over uitgevochten. Vanuit de psychiatriehoek vult men het begrip Herstel anders in, dan mensen die b.v. ex dakloos en verslaafd zijn. Persoonlijk moet ik niks hebben van alle muggenzifterij en snap ik al deze zogenaamde verschillen ook niet. Het gaat immers altijd over een individu. Elk individu is volgens mij uniek en dus betekent Herstel volgens mij ook voor elke persoon weer iets anders. Maar ja, ik ben dan ook van de praktische slag en:  ‘Gewoon doen’ is mijn motto. Natuurlijk is het wel handig als je het een beetje met elkaar eens kunt worden en kunnen er op de bijeenkomst zomaar leuke zaken naar voren komen die bij mij nog niet waren opgekomen…

Wat ik zélf een prachtig voorbeeld vind van herstel, is mooi te zien op  de foto:
Je ziet hier 17 trotse mensen staan samen met de 3 organisatoren, die net een certificaat `ervarings coach` hebben ontvangen. Het zijn 17 vrijwilligers, allemaal met hun eigen unieke hulpverleningsverleden, die na een pittige training samen 6 groepen van ongeveer 10 deelnemers gaan coachen in Overvecht, Kanaleneiland en Zuilen/Ondiep. Onder de projectnoemer `Doen en Laten` helpen zij  mensen die, na een moeilijke periode  met verslaving, psychische problematiek of dak en thuisloosheid, weer zelfstandig zijn gaan wonen. Zij starten binnenkort met  deze groepen. Het hele project is cliëntgestuurd en wordt uitgevoerd door De Achterkant, een organisatie van samenwerkende cliëntraden uit de Maatschappelijke- en Vrouwen opvang.
Naar mijn idee is dit Herstel en inzet van eigen kracht in optima forma. 

Waar ik erg benieuwd naar ben is hoe Doen en Laten zich het komend jaar gaat bewijzen. Niet alleen of de groepscoaching een succes is, maar ook of de ervaringscoaches een eigen plek krijgen binnen de professionele wijkgerichte aanpak. In de pilot herstel in Kanaleneiland  wordt deze aanpak  in elk geval uitgeprobeerd. De ervaringscoaches zitten in het kernteam samen met profesionele ondersteuners.  Zij spelen  een belangrijke rol in het ontwikkelen van een passend aanbod in de wijk en het bieden van een  laagdrempelig aanspreekpunt voor de 250 cliënten in ambulante woonbegeleiding in deze wijk.     Ik wens deze 17 mensen in ieder geval alle succes komend  jaar.  

En laten we nu dan maar eens over de definitie van Herstel gaan praten………Ik ben er klaar voor.  

Martin Bluijs Beleidsadviseur Maatschappelijke Opvang.

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support