De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Meetellen in Utrecht

Utrecht, donderdag 20 juni 2013

Psychische problemen, schulden, verslaving, een achtergrond als dak-of thuisloze. Sommige mensen kunnen na zulke ervaringen wel wat hulp gebruiken om opnieuw grip te krijgen op hun leven. Hoe kan de gemeente Utrecht die ondersteuning het beste regelen?

GG&GD en Trimbos-instituut hebben in samenwerking met De Stadsbrug een panel opgericht - Meetellen in Utrecht - om op dat soort vragen antwoorden te vinden.

Het onderzoek is bijzonder, omdat mensen uit de doelgroep zelf een actieve rol spelen.

Deze panelmedewerkers helpen bijvoorbeeld bij het werven van leden en adviseren over vragenlijsten. Leden van het panel vullen een paar keer per jaar enquêtes in. Panelleden krijgen op die manier een stem, omdat ze de gemeente kunnen vertellen wat zij verstaan onder goede ondersteuning. Ook krijgt de gemeente meer zicht op de maatschappelijk situatie van deze groep. Deelnemers geven zelf aan hoe zij mee willen doen aan het panel. Ze kunnen per post, digitaal of in een persoonlijk gesprek hun mening geven.

Panel Meetellen in Utrecht is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Utrecht (GG&GD), het Trimbos-instituut en de Stadsbrug. Vanaf de zomer van 2012 begeleidt Stadsbrug een groep van tien tot twaalf panelmedewerkers. Die kregen een training om verschillende taken in het onderzoek te vervullen, zoals het geven van voorlichting, het werven van panelleden en het afnemen van interviews. Ook adviseren zij over de vragenlijsten die panelleden ontvangen. Door deze aanpak vormt het panel niet alleen een onderzoek, maar ook een herstelactiviteit op zich. De panelmedewerkers krijgen de kans zich te ontwikkelen en verantwoordelijkheden op zich te nemen. Wie weet kunnen ze zelfs een eerste stap zetten richting betaald werk.

Meetellen in Utrecht haalde in 2012 de mijlpaal van 150 panelleden. Dat betekent dat het project levensvatbaar is en door mag lopen tot in ieder geval het jaar 2014.

Voor meer info en om je op te geven als panelmedewerker zie www.meetelleninutrecht.nl

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support