De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Verwendag voor ouders van een kind met autisme

Utrecht, dinsdag 6 augustus 2013

Verwendag voor ouders van een kind met autisme

Ouder zijn van een kind met autisme vraagt veel van je. Daarom wordt op 24 augustus weer de landelijke Verwendag georganiseerd. Op deze dag sta je als ouder centraal (en niet je kind). Er is informatie, entertainment en er zijn workshops om je te inspireren, motiveren en om van te leren. Natuurlijk is er ook ruimte om elkaar te ontmoeten. Het doel is dat iedere ouder aan het einde van de dag gesterkt en gelaafd naar huis gaat. Vol goede moed en nieuwe inspiratie, in het besef dat je er niet alleen voor staat.

De vorige twee edities waren een groot succes blijkt uit de reacties: “relaxen en nadenken, hele concept is fantastisch” en “het is heerlijk om eens legitiem los te laten, het jezelf gunnen.”

Initiatiefneemster van de Verwendag is Janneke van Bockel, schrijfster van het boek ‘IJskastmoeder’: “Als ASS-ouder ben je continu aan het regelen. We vinden het nuttig en nodig dat ouders af en toe kunnen opladen.” Samen met Gezinsbegeleiding Autisme en Stichting Ovaal, onder andere van de autismecafé’s, organiseert zij daarom deze bijzondere dag.

Interview met Marijke en Michiel

Marijke en Michiel van Kempen waren de eersten die zich opgaven voor de editie van de verwendag van 2013. “Op de Verwendag realiseer je je pas hoeveel tijd je normaliter kwijt bent aan het uitleggen wat je kind mankeert” zegt Marijke. “Ik doe dat al niet meer” zegt Michiel, “kost veel te veel energie.”
Autisme
Dochter Rosa van Marijke en Michiel van Kempen heeft MCDD, een ontwikkelingsstoornis in het autistisch spectrum. Dat maakt dat alles de hele dag thuis om haar draait. “Ze stelt continu vragen, over alles: ’wie heeft die letters bedacht die zo op elkaar lijken? Waarom is de klok tot twaalf en ons getallenstelsel tot tien?’. En daar blijft ze dan in hangen” vertelt Marijke.
Verwendag
Vorig jaar waren Michiel en Marijke voor het eerst op de Verwendag voor ouders van een kind met autisme. “Het was een topdag. Iedere minuut is gepland bij ons thuis, ook de vrije tijd, en zo’n dag voelt als een dagje uit. Het is echt opladen, een bijtankdag.” “Zo’n dag is niet voor niets een verwendag, dan” bevestigt Michiel.
Lotgenoten
“Ik heb vorig jaar het eerste half uur bij de opening alleen maar om me heen zitten kijken”, vertelt Marijke: “jij ook, en jij ook, en jij, en jij ook... allemaal ouders van een kind met autisme, lotgenoten die je niets hoeft uit te leggen, die aan een half woord genoeg hebben.”
Informatie
De kennis-route vonden ze ook prettig: “er zijn zoveel organisaties die ‘iets’ aanbieden, je ziet als ouder door de bomen het bos niet meer. Dan is het fijn dat er op de Verwendag een selectie van betrouwbare aanbieders staat.” Michiel somt nog wat punten op: “je hebt een uitgebreid programma waarin je niet alleen kunt delen maar ook kennis tot je kunt nemen. Je kunt er goed eten er is de nodige humor en entertainment. En als je het zakelijk bekijkt: je krijgt heel veel waar je iets mee kan voor dat geld; vier workshops en allerlei dingen tussendoor en met eten erbij.”
Concreet en praktisch
Van de Verwendag van vorig jaar hebben ze een aantal concrete dingen meegekregen zoals praktische zaken over het gebruik van pictogrammen aan een sleutelring om de volgorde van het ochtendritueel aan te geven. En er zijn Facebookgroepen ontstaan. “Dat is fijn, er is altijd iemand die weet hoe het is. Mij helpt het echt om even mijn verhaal kwijt te kunnen” zegt Marijke. “En dan zie je elkaar op de Verwendag in levende lijve, dat is toch hartstikke leuk?”

Informatie:
D
24 augustus
T 9.00-17.30 uur
L Landgoed de Horst in Driebergen
K € 35
Aanmelden via:
W www.verwendagouders.nl
F www.facebook.com/verwendag

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support