De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

25 jarig jubileum van Gilde Utrecht

Utrecht, donderdag 15 mei 2014

25 Jarig jubileum van Gilde Utrecht

Een heel actieve vrijwilligersorganisatie, dat mag je Gilde Utrecht wel noemen. 50-Plussers die hun kennis en vaardigheden inzetten voor de Utrechtse samenleving. Dit is een groep mensen die veel te bieden heeft, juist door levenservaring en opgedane kennis. Gestart in 1989, heeft Gilde Utrecht zich ontwikkeld tot een bloeiende organisatie met bijna 200 vrijwilligers. Dat is van belang voor de stad. Talenten gaan niet verloren en de inzet voor de stad op diverse fronten, maakt Utrecht een beetje beter en een beetje mooier.

Wat heeft Gilde Utrecht allemaal te bieden?

De vele rondleidingen en fietstochten zijn heel bekend. Er is geen onderwerp of er is wel een gildegids die er een wandeling van kan maken. Dat gebeurt voor de binnenstad, de buitenwijken en ook voor de Utrechtse forten en het stadhuis. Om extra kennis te vergaren worden de meer dan 40 gidsen maandelijks zelf op een historisch belangrijke locatie rondgeleid. Al die gidsen zijn bijzonder trots op hun stad en zij stralen dat ook uit. 

Er zijn rond de 100 taalaanbieders actief. Op dit gebied kan Gilde Utrecht nog meer vrijwilligers gebruiken. Zij verzorgen individueel of in diverse kleine groepen conversatie Nederlands. Doel is dat migranten en anderstaligen beter mee kunnen doen en zich beter kunnen redden in de samenleving. Een van de projecten, ‘Taalcoach in de bieb’ met leeskringen voor laaggeletterden, kreeg in 2013 de Henk Westbroekprijs van de Gemeente Utrecht. Ook conversatie vreemde talen wordt door taalaanbieders verzorgd. Hier gaat het om het verbeteren van de mondelinge taalvaardigheid in vreemde talen en ook het bijdragen aan de communicatie tussen culturen.
Heeft u interesse in deze taalactiviteiten? Kijk dan eens op de site www.gildeutrecht.nl.  

Dan is er een groep van 25 vrijwilligers die actief is met advies, begeleiding en voorlichting. Dat kan bij uiteenlopende zaken zijn, zoals bijvoorbeeld tuinadvies, fotografie, juridische vragen, of de aanschaf en het gebruik van de PC. Hier wordt regelmatig een beroep op gedaan. Ook wordt het internetcafé in het Bartholomeus Gasthuis georganiseerd, alsmede twee heel populaire cursussen, namelijk: de ‘Architectuur cursus’ en ‘Leer mij Utrecht kennen’. Beide cursussen zijn altijd lang tevoren volgeboekt. Tot slot vindt 6 maal per jaar een Gildelezing plaats in Café Van Wegen.

De spil van Gilde Utrecht

Die vind je in het kantoor aan de Lange Smeestraat. Hier zitten doordeweeks, iedere middag de baliemedewerkers. Zij krijgen de aanvragen voor taalondersteuning, advies, of de bekende rondleidingen binnen. Daar zoeken zij een passende vrijwilliger bij. Ook de aanmeldingen voor de cursussen verwerken zij. Directeur Sigrid Hjelmevoll is ook in de Lange Smeestraat te vinden. Zij ondersteunt en stuurt waar nodig.

Kijken naar de toekomst

Voor de toekomst wil Gilde Utrecht zich sterk blijven inzetten voor meer betrokkenheid bij en bekendheid met de stad Utrecht. Wij willen meer oog voor de diversiteit van de inwoners van Utrecht, in brede zin. Dat geldt zowel voor ons vrijwilligersbestand als voor de klanten/deelnemers aan activiteiten van Gilde Utrecht. Kortom, Gilde Utrecht is een flinke organisatie die aan de weg timmert en met z’n tijd meegaat. Met de activiteiten werd in 2007 de Tolerantieprijs en in 2011 de Vrijwilligersprijs van de Gemeente Utrecht behaald. Het 25-jarig bestaan wordt op 19 mei uitgebreid gevierd in Museum Speelklok met muziek, Utrechtse gedichten, lezingen en (hoe kan het ook anders) wandelingen.

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support