De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Steun iemand met een psychiatrische achtergrond

Utrecht, maandag 30 juli 2018

Vandaag, 30 juli, is het internationale dag van de vriendschap. Een mooi moment om stil te staan bij hoe je iets voor een ander kunt betekenen. Zo kun je bijvoorbeeld maatje worden van iemand met een psychiatrische achtergrond.

Samen met de patiënt bepaal je wat jullie gaan ondernemen en wanneer jullie afspreken. Je wordt passend begeleidt als vrijwilliger. Dit wordt in overleg afgestemd. Je krijgt een reiskostenvergoeding, daarnaast is in sommige gevallen een vrijwilligersvergoeding (voor de kosten voor uitjes) mogelijk.

De activiteiten die je samen kunt ondernemen zijn heel divers, maar wel altijd een-op-een. Denk aan fietsen, wandelen, sporten, naar de bioscoop, koken, knutselen, muziek maken, winkelen, samen computeren, etc. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Er gewoon zijn en een luisterend oor bieden is vaak al zeer welkom.

Ervaringen van een maatje
Bij Altrecht worden mensen met een ernstige en complexe psychiatrische ziekte behandeld. Voor deze mensen betekent het heel veel als ze een maatje hebben. “Maatjes bieden directe steun en aandacht, waar het personeel geen voor tijd heeft en vormen daarmee een welkome en belangrijke aanvulling op de zorg. Het is echt mijn passie om uit te vinden wat iemand nodig heeft. We praten met elkaar en leren elkaar zo kennen. Die vertrouwensband betekent heel veel voor patiënten,” zegt Harma die maatje is.

Ben jij degene die voor iemand die het moeilijk heeft het verschil maakt? Meld je dan aan als maatje.

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support