De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

informatiemiddag over stemmen met een verstandelijke beperking

Utrecht, woensdag 6 maart 2019

Wat weten cliënten, familie en begeleider over het stemrecht van mensen met een verstandelijke beperking? Reinaerde heeft hier onderzoek naar gedaan. De uitkomsten worden op vrijdag 15 maart besproken tijdens een interactieve middag met onder andere Victor Molkenboer en Boris van der Ham.

`Mijn nichtje staat onder curatele. Die mag toch niet stemmen?` Die gedachtengang klopt dus niet, want in Nederland mag iedereen van 18 jaar of ouder stemmen voor bijvoorbeeld de Provinciale Staten op 20 maart. Reinaerde heeft daarom samen met drie andere gehandicaptenzorgorganisaties (ASVZ, Philadelphia en Syndion) een onderzoek gehouden waarin ze cliënten, familieleden en begeleiders vroegen of ze weten dat mensen met een beperking mogen stemmen en tegen welke problemen ze aanlopen.

Doel onderzoek: meer mensen met een beperking naar de stembus
Door dit onderzoek hoopt Reinaerde dat meer mensen met een verstandelijke beperking gaan stemmen. Op vrijdagmiddag van 13.00-15.15 uur laten de gehandicaptenzorgorganisaties je zien wat cliënten, familieleden en begeleiders weten over het stemrecht van mensen met een beperking. Locatie: ASVZ De Lingebolder, Koningin Emmalaan 85 in Leerdam. Ook wordt er besproken over wat er beter kan, in gewone taal en samen met mensen met een beperking.

Gasten: Victor Molkenboer en Boris van der Ham
Het beloofd een interessante en interactieve middag te worden. Zo zijn naast mensen met een beperking ook Victor Molkenboer (burgemeester van Woerden) en Boris van der Ham (nieuwe voorzitter van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en oud-Kamerlid) te gast. De heer Molkenboer kwam tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen op het idee om om hulp in het stemhokje toe te staan. Dit was volgens de wet helaas niet toegestaan. Hij komt vertellen over zijn ervaringen. Van der Ham vindt een gelijke behandeling van mensen met een beperking belangrijk en heeft hiervoor een wetsvoorstel gedaan toen hij in de Tweede Kamer zat.

Deze middag is bedoeld voor:
- Cliënten, familie en wettelijk vertegenwoordigers
-Begeleiders in de zorg, zorgorganisaties, bestuurders, raad van toezicht, cliëntcoaches
-Ministerie van Binnenlandse Zaken, Kiesraad, VGN, VNG. Ieder(in), LFB, College Rechten voor de mens, Tweede Kamerleden, KansPlus.

Wees erbij!
Ben je nieuwsgierig naar de uitkomsten van dit onderzoek? Kom dan ook naar de bijeenkomst op vrijdag 15 maart. Meld je vóór 13 maart aan via secretariaatbestuurszaken@reinaerde.nl.

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support