De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

steuntje in de rug van een meeleefgezin

Utrecht, woensdag 3 juli 2019

Als ouder(s) van een jong kind kun je vaak wel wat steun van je omgeving gebruiken. Daarom biedt Stichting MeeleefGezin ouders met een psychiatrisch probleem een meeleefgezin voor hun jonge kind (-9 maanden t/m 4 jaar).

Een (vrijwillig) meeleefgezin biedt gratis opvang aan je kind. Een vaste dag in de week en een weekend in de maand wordt je kind in dit gezin opgevangen. Doel: je kind een stimulerende en veilige omgeving bieden en jou als ouder de tijd geven om even op adem te komen, bijvoorbeeld door uitrusten, sporten of therapie volgen.

Hoe werkt het?
Via deze stichting wordt je gekoppeld aan een gezin op basis van jouw wensen en die van het meeleefgezin. Nadat je met het gezin hebt kennisgemaakt en er een ‘klik’ is tussen jou en het gezin, teken je een overeenkomst waarin de afspraken voor de opvang staan. Het gaat om een gelijkwaardige relatie waarin je als ouder zelf de verantwoordelijkheid voor je kind houdt. Twee jaar lang krijgen jij, je kind en het meeleefgezin ondersteuning van professionals.

Waarom gebruikmaken van een meeleefgezin?
Als je psychiatrische probleem hebt, zoals een depressie, verslavingsachtergrond of een persoonlijkheidsstoornis, kan je sociale netwerk klein zijn. Een meeleefgezin biedt jou en je kind dan steun, zodat je er niet alleen voor staat. Het kind krijgt er een omgeving bij die rust, aandacht en vertrouwen biedt. Met de ouders van dit gezin wissel je bovendien ervaringen uit over de opvoeding. Zo zorg je voor een positieve omgeving voor je kind.

Meer informatie
Wil je ook gebruikmaken van een meeleefgezin? Lees dan voor meer informatie het project ‘meeleefgezin’ op deze website.

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support