De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

bouw mee aan een Utrechtse stadskraan

Utrecht, donderdag 4 februari 2021

De bouw van de Stadskraan is een middel om vakkrachten op te leiden. Leerlingen van de Ambachtsschool doen werk- en technische vaardigheden op in de werkplaatsen onder leiding van een gekwalificeerd leermeester. Leerlingen van verschillend niveau werken in teamverband aan diverse projecten.

Een van die projecten is het herbouwen van de stadskraan in Utrecht. 

De eerst bekende stadskraan dateert uit de 15e eeuw en stond op het wed bij de Ganzenmarkt. Kooplieden uit noord en zuid vervoerden hun waren over het water langs de Vaartse Rijn en de Vecht door de Oudegracht naar de stadskraan.

De goederen werden daar uit de schepen op de hoge straat gehesen of over het wed met paardenkracht afgevoerd richting Ganzenmarkt. De waar werd naar de Waag (deel van het oude stadhuis) gebracht, geïnspecteerd en gewogen. Vervolgens werd er belasting geheven en konden de goederen verspreid worden over de stad. De kraan vormde op die manier een belangrijke bron van inkomsten voor de stad.

Deze middeleeuwse kraan ga jij herbouwen op het buitenterrein van de Museumwerf in Vreeswijk. De herbouwde kraan zal een nieuwe plek krijgen bij de Bemuurde Weerd in Utrecht

De Ambachtsschool biedt begeleiding op sociaal vlak en helpt bij het vinden en behouden van werk. Samen bekijk je hoe dit het best kan worden ingericht. Past het vak bij jou? Is er aanvullende scholing nodig? Zijn certificaten voor bijvoorbeeld heftruck, VCA handig? Nederlandse les? Wil je doorleren na de ambachtsschool? Leerlingen zijn nooit standaard, hun benadering en begeleiding dus ook niet. 

Kijk voor meer informatie bij dit project.

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support